Αστική ευθύνη διαχειριστή πολυκατοικίας

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας είναι ο άνθρωπος που εκλέχθηκε και ορίστηκε υπεύθυνος για την καλή συντήρηση της πολυκατοικίας και την ομαλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων αυτής. Συχνά, ωστόσο, συμβαίνουν ατυχήματα για τα οποία μπορεί θεωρηθεί υπαίτιος λόγω κακής συντήρησης της πολυκατοικίας η λόγω του ότι δεν εκτέλεσε με επιμέλεια τα καθήκοντά του.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες ο διαχειριστής της πολυκατοικίας έχει οδηγηθεί στις αίθουσες δικαστηρίων και έχει υποχρεωθεί να καταβάλει υψηλό ποσό αποζημίωσης σε τρίτους για κάποια υλική ζημιά ή ακόμη και σωματική βλάβη που προκλήθηκε σε αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, ο διαχειριστής ενδέχεται να κριθεί υπαίτιος για ατυχήματα που συνέβησαν σε τρίτους, στους εσωτερικούς ή εξωτερικούς κοινόκτητους ή κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Ως τέτοιοι θεωρούνται η είσοδος της πολυκατοικίας, το κλιμακοστάσιο, οι διάδρομοι, το μηχανοστάσιο, ο ανελκυστήρας, οι εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης, της ύδρευσης και της αποχέτευσης καθώς και οι εξωτερικοί τοίχοι, η ταράτσα, οι καπνοδόχοι και ο σκελετός της πολυκατοικίας.

Λόγοι Ασφάλισης

Για τις περιπτώσεις που ο διαχειριστής ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με τρίτους και να θεωρηθεί υπαίτιος για κάποιο ατύχημα, έχουν μεριμνήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχοντάς στους διαχειριστές της πολυκατοικίας τη δυνατότητα της ασφάλισης Αστικής Ευθύνης. Έτσι, με τα προγράμματα ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή καλύπτεται η ευθύνη του διαχειριστή προς τρίτους (τους ενοίκους της πολυκατοικίας αλλά και οποιονδήποτε άλλο επισκέπτη ή διερχόμενο) για οποιαδήποτε ζημιά (υλική ζημιά, σωματική βλάβη, ακόμη και θάνατο) προκληθεί σε αυτούς εξαιτίας άδικης πράξης, αμέλειας ή παράλειψής του.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στον κανονισμό των περισσότερων πολυκατοικιών προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για τους κοινόχρηστους χώρους, για την οποία ασφάλιση, υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής και οφείλει να μεριμνά για αυτήν. Ωστόσο η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή είναι τελείως διαφορετική από την ασφάλιση περί Αστικής Ευθύνης για τους κοινόχρηστους χώρους. Ως εκ τούτου, ο διαχειριστής οφείλει να ασφαλίσει τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας σύμφωνα με τον κανονισμό και συνάμα να συνάψει συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή προκειμένου να προνοήσει για ατυχήματα στα οποία μπορεί να φέρει ευθύνη ο ίδιος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Διαθέσιμα προγράμματα και κόστος ασφάλισης

Στην αγορά σήμερα, διατίθενται προγράμματά ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα προσιτό και διαμορφώνεται κυρίως με βάση τα όρια της κάλυψης και τον αριθμό των διαμερισμάτων. Το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα της κάλυψης είναι παράγοντες που θα έπρεπε να κάνουν όλους τους διαχειριστές να επιλέξουν αυτή την ασφάλιση προκειμένου να μην ανησυχούν για τις συνέπειες της ευθύνης που έχουν αναλάβει αλλά και να μην κινδυνεύουν σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα. Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο διαχειριστής δεν θα πρέπει να δημιουργούν επιπλέον άγχος και προβλήματα σε αυτόν.

Η TE-TRUST δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες καθενός που αναλαμβάνει επιπλέον ευθύνες και χρειάζεται έναν αξιόπιστο σύμμαχο για να τον βοηθά, να τον στηρίζει αλλά και να προνοεί για τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις. Μην αμελήσετε να ασφαλιστείτε σήμερα ως υπεύθυνος διαχείρισης της πολυκατοικίας σας. Εμείς είμαστε δίπλα σας για ο,τι χρειαστείτε.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Γράψτε μας την κριτική σας και κάντε μας καλύτερους

Η ιστοσελίδα te-trust.gr χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης. Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου