Ασφάλεια φυσικών καταστροφών

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει επανειλημμένα από διάφορων ειδών φυσικές καταστροφές, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εντείνεται διαρκώς. Μια χώρα που ανέκαθεν ήταν ευάλωτη σε καταστροφές που προκαλούσαν κυρίως οι σεισμοί, οι φωτιές και οι πλημμύρες (ως αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων) και η οποία τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπη και με τυφώνες, έντονες χαλαζοπτώσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα από τα οποία πλήττεται ολοένα και συχνότερα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι η απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα χιλιάδες νεκρά ζώα αλλά και οι τεράστιες υλικές ζημιές σε περιουσίες. Γεγονός είναι επίσης πως η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή καθιστούν ολόκληρο τον πλανήτη μας όλο και πιο ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ανάγκη για ασφάλιση για οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκληθεί εξαιτίας φυσικών φαινομένων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ωστόσο, δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό πολιτών έχει καταφύγει στη λύση της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών όταν η πρόληψη είναι, μάλλον, η μοναδική λύση σε τέτοιου είδους δυσάρεστα γεγονότα.

Η ασφάλιση της περιουσίας ή της επιχείρησης μας εξαιτίας φυσικών καταστροφών σίγουρα δεν μπορεί να εμποδίσει μια καταστροφή, μπορεί, όμως, να μας εξασφαλίσει ότι μετά την επέλευση του κινδύνου, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο όποιο κόστος χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουμε την ασφαλιζόμενη περιουσία μας ή την επιχείρησή μας στην κατάσταση που ήταν πριν την καταστροφή. Μέσω της ασφάλισης, μπορούμε να είμαστε πιο ήσυχοι και σίγουροι πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόβλεπτους κινδύνους, που μπορούν να επιφέρουν τεράστιες συνέπειες στη ζωή μας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς μπορούμε να ασφαλίσουμε την περιουσία μας ή την επιχείρησή μας για τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών.

Κάλυψη πυρκαγιάς

Η κάλυψη της φωτιάς παρέχεται είτε μέσα από αυτόνομα ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρός, είτε αποτελεί μέρος ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας ή επιχείρησης. Η κάλυψη της πυρκαγιάς ενεργοποιείται και αποζημιώνει για:

ζημιές που προκλήθηκαν από φωτιά όταν υπάρχει πραγματική ανάφλεξη (φλόγα και καπνός),κάτι που δεν θα έπρεπε να καίγεται υπό ομαλές συνθήκες, τυχαία ή συμπτωματική στην προέλευσή της πυρκαγιά (πυρκαγιά που δεν έγινε επίτηδες).

Στα συμβόλαια ασφάλισης πυρός, καλύπτονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οτιδήποτε εντιχοισμένο σε αυτές, ακόμη και το περιεχόμενο του κτιρίου (όπως έχει συμφωνηθεί στο συμβόλαιο). Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα επιλογής κάλυψης μόνο του κτιρίου ή μόνο του περιεχομένου.

Όσο αφορά την ασφάλεια αυτοκινήτου, στα συμβόλαια ασφάλισης αυτών, περιλαμβάνεται και η κάλυψη για πυρκαγιά, η οποία αποζημιώνει για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί εξαιτίας φωτιάς αλλά είναι προαιρετική κάλυψη (δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές καλύψεις) και θα πρέπει να την επιλέξουμε ως έξτρα κάλυψη. Για παράδειγμα αν πάρει φωτιά ένα δάσος και το αυτοκίνητο μας καεί από αυτή την πυρκαγιά τότε η εταιρεία, μας αποζημιώνει μέσω την ασφάλειας για φυσικές καταστροφές ή της κάλυψης πυρός, αν και εφόσον έχουμε ανάλογη κάλυψη από το συμβόλαιο μας.

Κάλυψη από πλημμύρα

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σπιτιών, επιχειρήσεων αλλά και αυτοκινήτων καλύπτουν και τις ζημιές που οφείλονται σε πλημμύρες εξαιτίας -μεταξύ άλλων- και των φυσικών φαινομένων, καλύπτοντας το κτίριο ή/και το περιεχόμενό αυτού ή το όχημά σας.

Κάλυψη για τον σεισμό

Η κάλυψη των ζημιών εξαιτίας σεισμού παρέχεται μέσα από τα συμβόλαια ασφάλισης της περιουσίας ή της επιχείρησης και μπορεί να την επιλέξει κάθε ασφαλισμένος εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου (κατασκευή μετά το 1960, αντισεισμική μελέτη, μελέτη τρωτότητας). Το κόστος ενός συμβολαίου που περιλαμβάνει την κάλυψη του σεισμού είναι υψηλότερο συγκριτικά με ενός απλού συμβολαίου αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απρόσιτο καθώς υπάρχει και η επιλογή της απαλλαγής, δηλαδή ένα ποσό, το οποίο συμφωνείται μεταξύ ασφαλιστικής εταιρείας και ασφαλισμένου και με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στην αποκατάσταση της ζημιάς.

Τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρές καταστροφές αποτελούν ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο και προκαλούν έντονο φόβο σε όλους. Κι επειδή η πρόληψη είναι μέγιστης σημασίας, η TE-TRUST και οι συνεργάτες της είναι εδώ για να προνοήσουμε όλοι μαζί για το μέλλον και να νιώσουμε πιο ασφαλείς και σίγουροι. Οι ασφαλιστικές μας προτάσεις για κάθε είδους ασφάλισης είναι πολλές και σίγουρα μαζί μπορούμε να βρούμε τις ιδανικές για εσάς. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Γράψτε μας την κριτική σας και κάντε μας καλύτερους

Η ιστοσελίδα te-trust.gr χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης. Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου