Επαναπιστοποιήση διαμεσολαβητών

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Επαναπιστοποιήση διαμεσολαβητών

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3350/12/12/14, επικυρώνεται νομοθετικά και εποπτικά η επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Από εδώ και στο εξής οι Διαμεσολαβούντες θα πρέπει  να συμπληρώνουν 75 ώρες εκπαίδευσης ανά 5 χρόνια, ισομερώς κατανεμημένες ανά έτος.

Για τους νεότερους Διαμεσολαβητές, (άδεια επαγγέλματος από το 2012 και μετά) η πενταετία μετρά από τη στιγμή που πήραν την άδειά τους.

Για όλους τους υπόλοιπους η πενταετία υπολογίζεται από την στιγμή ισχύος του νόμου (12/12/14).

Οι τομείς επανεκπαίδευσης είναι:

α) προϊόντα (τα χαρακτηριστικά και οι φορολογικές, κοινωνικές, επενδυτικές προεκτάσεις τους)

β) θέματα της αγοράς (θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτή, εξυπηρέτηση σε περίπτωση αποζημίωσης, κανονισμοί λειτουργίας, διαφάνεια & δεοντολογία, προστασία από απάτη)

γ) ανάπτυξη  ατομικών δεξιοτήτων (μέθοδοι και τεχνικές πωλήσεων, τεχνικές ανάλυσης αναγκών, τεχνικές επικοινωνίας, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, γνώσεις επί χρηματοοικονομικών θεμάτων)

Η επανεκπαίδευση θα γίνεται μέσω σεμιναρίων με φυσική παρουσία ή με ηλεκτρονική παρακολούθηση (e-learning, distance learning, video-link) και θα ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή “τεστ κατανόησης” (εξετάσεις).

Παροχείς της εκπαίδευσης ορίζονται οι Εταιρείες (υποχρεωτικά για τα αποκλειστικά δίκτυα), ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπως το ΕΙΑΣ και το ΕΙΤ (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο).

Ειδικά για το ΕΙΑΣ, εξαιρετικά θετική είναι η είδηση ότι του ανατέθηκε έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013 ειδικά για αυτό το σκοπό, δηλαδή την εκπαίδευση/επανεκπαίδευση των διαμεσολαβούντων στις οκτώ Περιφέρειες Σύγκλισης της χώρας (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιοι Νήσοι, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη). Το πρώτο μέρος του προγράμματος αφορά στην εκπαίδευση/επανεκπαίδευση των υφιστάμενων διαμεσολαβούντων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά στην προσέλκυση νέων πτυχιούχων Πανεπιστημίων για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Η ιστοσελίδα te-trust.gr χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης. Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου