Η ιστορία της ασφάλισης

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Πώς ξεκίνησε η ασφάλιση;

Η ασφάλιση έχει μία ιστορία που χρονολογείται από τον αρχαίο κόσμο. Με τους αιώνες έχει εξελιχθεί σε μία σύγχρονη επιχείρηση προστασίας των ανθρώπων και των υλικών αγαθών από διάφορους κινδύνους.

Στον αρχαίο κόσμο, οι πρώτες μορφές ασφάλισης καταγράφηκαν από τους εμπόρους της Βαβυλώνας και της Κίνας. Για να περιορίσουν την απώλεια αγαθών, οι έμποροι θα μοιράζονταν τα αντικείμενα τους σε διάφορα πλοία, καθώς έπρεπε να διασχίσουν  “επικίνδυνα” χωρικά ύδατα. 

Μία από τις πρώτες τεκμηριωμένες μεθόδους περιορισμού της απώλειας σημειώθηκε στον κώδικα του Χαμουραμπί, ο οποίος γράφτηκε γύρω στο 1750 π.χ. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, ένας έμπορος που λαμβάνει ένα δάνειο, θα πληρώσει στον δανειστή ένα επιπλέον ποσό χρημάτων σε αντάλλαγμα για μία εγγύηση ότι το δάνειο θα ακυρωθεί ή αν η αποστολή είχε κλαπεί. Οι πρώτοι που εξασφάλισαν στους λαούς τους ήταν οι Αχαιμενικοί μονάρχες και τα αρχεία ασφάλισης υποβλήθηκαν σε συμβολαιογραφικά “γραφεία” της εποχής. Η ασφάλιση σημειώθηκε επίσης για δώρα σημαντικής αξίας. Αυτά τα δώρα δόθηκαν σε μονάρχες. Καταγράφοντας τα δώρα τους σε μητρώο. 

Καθώς εξελίχθηκε ο αρχαίος κόσμος, εμφανίστηκαν ναυτικά δάνεια με επιτόκια που βασίζονται σε ευνοϊκές εποχές ταξιδιού. Γύρω στο 600 π.χ. του οι Έλληνες και Ρωμαίοι δημιούργησαν τους πρώτους τύπους ασφάλισης ζωής και υγείας με τις “φιλανθρωπικές” τους κοινωνίες. Αυτές οι κοινωνίες παρείχαν φροντίδα σε οικογένειες αποθανόντων πολιτών. Τέτοιες κοινωνίες συνεχίστηκαν για αιώνες σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου και περιελάμβαναν ταφικές τελετές.

Τον 12ο αιώνα στην Ανατολία, εισήχθη ένας τύπος κρατικής ασφάλισης. Εάν οι έμποροι ληστεύτηκαν στην περιοχή, το κρατικό ταμείο θα τους επιστρέψει τα χρήματα για τις απώλειες τους.

Αυτόνομα ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν συνδέονταν με συμβόλαια ή δάνεια εμφανίστηκαν στη Γένοβα τον 14ο αιώνα. Εδώ προήλθε το πρώτο τεκμηριωμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 1347. Τον επόμενο αιώνα, δημιουργήθηκε η αυτόνομη θαλάσσια ασφάλιση. Με αυτόν τον τύπο ασφάλισης, τα ασφάλιστρα διέφεραν βάσει μοναδικών κινδύνων. Ωστόσο ο διαχωρισμός της ασφάλισης από συμβόλαια δεν ήταν μία σημαντική αλλαγή που θα επηρέαζε την ασφάλιση για τον υπόλοιπο χρόνο. 

Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε για το θέμα της ασφάλισης γράφτηκε από τον Pedro de Santarém και η βιβλιογραφία δημοσιεύθηκε το 1552. Καθώς η αναγέννηση τελείωσε στην Ευρώπη, η ασφάλιση εξελίχθηκε σε μία πολύ πιο πολύπλοκη μορφή προστασίας με πολλές ποικιλίες κάλυψης.

Ωστόσο, το τέλος του 17ου αιώνα εισήγαγε μία ταχεία επέκταση της οικονομικής σημασίας της Αγγλίας στον κόσμο του εμπορίου. Αυτό αύξησε επίσης την ανάγκη ασφάλισης φορτίου. Το Λονδίνο έγινε κόμβος για εταιρείες και επιχειρηματίες που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν τις δραστηριότητες – ευθύνες των φορτηγών πλοίων και των εμπόρων.

Η σύγχρονη ασφάλιση μπορεί να εντοπιστεί στη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης του Λονδίνου, η οποία συνέβη το 1666. Αφού κατέστρεψε περισσότερα από 30.000 σπίτια, ένας άντρας με την ονομασία Nicholas Barbon ξεκίνησε μία επιχείρηση κτιρίων. 

Στην ιστορία των ΗΠΑ, η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία εδρεύει στη νότια Καρολίνα και άνοιξε το 1832 για να προσφέρει κάλυψη πυρκαγιάς. Ο Benjamin Franklin  ξεκίνησε μία εταιρεία το 1750, η οποία συγκέντρωσε συνεισφορές για την πρόληψη καταστροφικών πυρκαγιών στα κτίρια. Καθώς το 1900 έφτασε και πέρασε οι ασφαλιστικές εταιρείες εξελίχθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν ασφάλιση ζωής και πολλές άλλες μορφές κάλυψης. Κανένας τύπος ασφάλισης δεν ήταν υποχρεωτικός στις Ηνωμένες πολιτείες μέχρι το 1930. Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση δημιούργησε την Κοινωνική Ασφάλιση. Στη δεκαετία του 1940 η ασφάλιση βοήθησε στην ανακούφιση των οικονομικών δυσκολιών των γυναικών των οποίων οι σύζυγοι πέθαναν ενώ πολεμούσαν στο Β  Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεκαετία του 1980, η ανάγκη για ασφάλιση αυτοκινήτου αυξήθηκε αρκετά, ώστε να γίνει υποχρεωτική. 

Κλείνοντας: Παρατηρείται η ανάγκη των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων, να προστατεύσουν τα υλικά τους αγαθά και την ατομική τους ευημερία. Η ιστορία της ασφάλισης μας έδειξε μέχρι σήμερα πως υπήρξε αρωγός για να διατηρηθεί το εμπόριο και η οικονομία μακριά από δόλιες συμπεριφορές, αναπάντεχες καταστροφές και απρόβλεπτες εξελίξεις, στο χώρο του επιχειρηματικού συστήματος και των κοινωνιών.

Η ιστοσελίδα te-trust.gr χρησιμοποιεί τα απαραίτητα cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης. Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου